اهرم در ارز دیجیتال چیست؟
اگر در بازار ارزهای دیجیتال فعالیت میکنید، احتمالاً در مواقع اصلاح بازار به این فکر کردهاید که کاش پول بیشتری برای سرمایهگذاری داشتید. در این مواقع میتوانید به سراغ معاملات اهرم دار بروید. نحوه محاسبه سود با اهرم در ارز دیجیتال یکی از ابزارهای مالی است که به کاربران امکان سرمایهگذاری سنگینتر در بازارهای مالی را میدهد. سود و زیان معاملات اهرمی بسیار بیشتر از معاملات اسپات یا همان معاملات نقطهای است. به همین خاطر فقط افرادی که دانش کافی درباره تحلیل تکنیکال دارند به سراغ استفاده از لوریج یا همان اهرم میروند. در این مقاله قصد داریم درباره کاربرد اهرم در ترید ارزهای دیجیتال صحبت کنیم و سپس به مزایا و معایب معاملات اهرمی بپردازیم.
در این مطلب میخوانید
اهرم یا لوریج در ارز دیجیتال چیست؟
اهرم معاملاتی چیست ؟ اهرم یا لوریج (leverage) یک ابزار معاملاتی است که میتواند باعث افزایش بازدهی معاملات ارزهای دیجیتال شود. اهرم در معاملات اسپات زمانی کاربرد دارند که بخواهید به سراغ ترید ارزهای دیجیتال بروید. در واقع این معاملات بیشتر در تریدهای ساعتی، معاملات اسکالپ یا تریدهای روزانه استفاده میشوند.
در این معاملات کاربر میتواند به طور غیرمستقیم از صرافی سرمایه لازم را قرض کرده و با استفاده از آن دست به معامله بزند. صرافیهای ارز دیجیتال معمولاً دارای اهرمهای 2 تا 125 برابری هستند. به این معنا که میتوانند سرمایه کاربر را از 2 تا 125 برابر افزایش دهند. این سبک زمانی کاربرد دارد که کاربر نخواهد همه سرمایه خود را درگیر یک معامله کند یا اصلاً سرمایه لازم برای ورود به معامله را نداشته باشد.
برای مثال فرض کنید قیمت فعلی ارز دیجیتال اتریوم (ETH) 2000 دلار است و شما فقط 200 دلار سرمایه اولیه دارید. اگر بهصورت عادی اتریوم را خریداری کنید، فقط 0.1 اتریوم به دست میآورید؛ اما اگر از اهرم ارز دیجیتال با ضریب 1:10 یا همان 10x استفاده کنید، میتوانید معادل 2000 دلار اتریوم بخرید و صاحب 1 اتریوم کامل شوید. در این مثال شما 200 دلار سرمایه اولیه داشتهاید و 1800 دلار هم وام گرفتهاید.
حال اگر قیمت اتریوم 10 درصد افزایش پیدا کند، میتوانید 1 اتریوم خریداری شده را فروخته و وام و کارمزد صرافی را پس دهید؛ اما کل سود معامله به خود شما تعلق دارد. درواقع حدود 200 دلار از این معامله سود خواهید کرد. در حالی که اگر از اهرم استفاده نکرده بودید، سودتان نهایتاً 20 دلار بود.
نحوه محاسبه سود با اهرم در ارز دیجیتال
درک و فهمیدن چگونگی محاسبه ی سود در معاملات اهرم ارز دیجیتال ، باعث می شود تا شما ریسک های احتمالی یا پتانسیل سود آوری در معامله را بهتر ارزیابی کنید . تصویر زیر ، فرمول نحوه محاسبه سود با اهرم در ارز دیجیتال را نشان می دهد :
اهرم در ارز دیجیتال چگونه کار میکند؟
وقتی صحبت استفاده از اهرم در ارز دیجیتال میشود، جذابیتهای اولیه آن فریبنده به نظر میرسد و باعث میشود سوالهای متفاوتی در ذهن کاربران شکل بگیرد. از جمله اینکه «اهرم در معاملات چگونه کار میکند؟»، «در چه معاملاتی میتوان از اهرم استفاده کرد؟»، «چرا صرافیها امکان معاملات اهرم دار را به وجود میآورند؟»، «صرافی از این معاملات چطور سود میکند؟» و «چرا با وجود معاملات اهرمی، هنوز خیلی از کاربران سرمایهگذاری بلندمدت را ترجیح میدهند؟»
در پاسخ به این سوالات باید گفت که همان طور که در مقاله بهترین ارز دیجیتال برای سرمایه گذاری کوتاه مدت هم گفته شد، اهرم یا لوریج، صرفاً یک استراتژی برای سرمایهگذاریهای کوتاهمدت است. در این شکل از سرمایهگذاری، کاربر مبلغی را از صرافی قرض میگیرد و سپس ارز دیجیتال مشخصی را خریداری میکند. حال اگر در زمان فروش، ارزش سرمایه بیشتر از کارمزد وام پرداختی باشد، کاربر سود کرده است؛ اما نکته اینجاست که اهرم میزان سود و ضرر کاربر را به یک میزان تغییر میدهد.
در همان مثال قبل، اگر قیمت اتریوم 10 درصد کاهش پیدا کند، کاربر در حالت عادی فقط 20 دلار ضرر خواهد کرد؛ اما در معاملهای با اهرم 10x، ضرر کاربر معادل 200 دلار است. (دقیقاً برابر با سرمایه اولیه کاربر!) ریسک بالای معاملات اهرمی اینجاست که اگر ضرر کاربر در معامله از سرمایه اولیه او بیشتر شود، صرافی حق دارد معامله را بهصورت خودکار ببندد. در این صورت سرمایه اولیه کاربر عملاً صفر میشود.
این در حالی است که در معاملات عادی، هرگز ارزش سرمایه کاربر صفر نخواهد شد. کاربر با 200 دلار خود معادل 0.1 اتریوم خریداری کرده است. حال اگر قیمت اتریوم 20 درصد هم کاهش پیدا کند، باز همان 0.1 اتریوم را دارد. ضرر دلاری کاربر هم در بلندمدت احتمالاً جبران میشود.
چرا صرافیها از معاملات اهرمی ارز دیجیتال حمایت میکنند؟
سود صرافی در معاملات اهرم دار از طریق کارمزد دریافتی و جذب بیشتر کاربران تامین میشود. هرچقدر تعداد کاربران یک صرافی بیشتر بوده و تعداد و حجم معاملات بیشتر باشد، سود صرافی هم افزایش پیدا میکند. بهعلاوه صرافی در سود و ضرر معاملات اهرمی ارز دیجیتال شریک نیست و صرفاً با دادن اعتبار لازم، از کاربر کارمزد میگیرد. در نتیجه چون معاملات اهرمی جذاب بوده و باعث افزایش معاملات میشود، این امکان را برای کاربران به وجود میآورد.
در حال حاضر بسیاری از صرافیهای ارز دیجیتال مثل بایننس، بای بیت، کوکویین، بیت مکس و کراکن از معاملات اهرمی پشتیبانی میکنند. البته صرافیها ممکن است برای میزان اهرم قابل استفاده محدودیت خاصی را در نظر بگیرند.
معمولاً معاملات اهرمی در ارزهای دیجیتال با نسبت 1:2 تا 1:125 امکان انجام دارند. به این معنا که میتوان از 2 برابر تا 125 برابر سرمایه اولیه از صرافی وام گرفت. در حالی که میزان اهرم در بازارهای فارکس تا 2 الی 3 هزار برابر هم قابل افزایش است؛ اما چون بازار ارزهای دیجیتال نوسانهای ناگهانی زیادی دارند، حداکثر میزان لوریج معاملات 125 در نظر گرفته میشود.همچنین در سایت بیت پیکس در این مورد گفته شده:
اهرم در ارز دیجیتال، ابزاری کاربردی است که به افراد و سرمایهگذاران این امکان را میدهد تا با استفاده از مقدار کمی از سرمایه خود و قرض گرفتن سرمایه از پلتفرم، حجم بیشتری از ارزهای دیجیتال را ترید کنند.اگر تریدر کریپتو تازهکاری هستید، ممکن است ابزاری مانند اهرم که به شما اجازه میدهد با سرمایه کمتر حجم زیادی ارز دیجیتال ترید کرده و درآمد زیادی کسب کنید، شگفتانگیز به نظر برسد؛ اما درک این ابزار به سادگی امکانپذیر نیست و نیازمند آشنایی نحوه استفاده از آن است.
نکته دیگر اینکه صرافیها کارمزد معاملات فیوچرز و مارجین را بهصورت روزانه محاسبه میکنند. در واقع بر اساس میزان اهرم استفاده شده، مقدار این کارمزد متفاوت است. در نتیجه از معاملات اهرمی نباید در تریدهای طولانی مدت استفاده کرد؛ زیرا ممکن است کارمزد آن حتی از سود ترید هم بیشتر شود.
تفاوت لوریج و مارجین چیست؟
به خاطر شباهتی که معاملات مارجین با لوریج دارد، بسیاری از افراد این دو را اشتباه میگیرند. بهترین توضیح برای تفاوت این دو را سایت میهن بلاکچین ارائه داده است:
« در معاملات مارجین، تریدر، مقداری از صرافی قرض میگیرد و میتواند آن را برای سرمایهگذاری روی هر دارایی دیگری استفاده کند. مثلاً، تریدر ۱۰۰۰ تتر در کیف پول صرافی خود دارد و با استفاده از لوریج ۳، دارایی خود را سه برابر کرده و حالا ۳۰۰۰ تتر دارد. ۱۰۰۰ تتر متعلق به تریدر و ۲۰۰۰ تتر قرضی است که صرافی به او داده است. اکنون این تریدر میتواند این ۳۰۰۰ دلار را برای خرید بیت کوین، اتریوم یا هر رمزارز دیگری استفاده کند. در واقع صرافی به او تتر قرض داده و در انتها این تریدر باید تتر برگرداند. اما در مورد معاملات لوریج اینطور نیست. صرافی صرفاً روی یک جفت ارز مشخص به تریدر لوریج میدهد. مثلاً صرافی روی جفت ارز بیت کوین به تتر، به تریدر لوریج ارائه میدهد. در اینجا تریدر نمیتواند از دارایی قرض گرفته شده در جفت ارز دیگری استفاده کند. برای مثال، تریدری که در معاملات لوریج دار روی جفت ارز بیت کوین به تتر لوریج ۳ را استفاده کرده، نمیتواند از این دارایی در جفت ارز اتریوم به تتر استفاده کند. این نکته تفاوت اصلی میان معاملات مارجین و معاملات لوریج دار در بازار فیوچرز است.»
جدول نسبت معاملات اهرمی
در جدول زیر ، نسبت های معاملات اهرمی به صورت ساده تر نمایش داده شده است :
نسبت | کسر | درصد |
5x = 1:5 | 1/5 | 20% |
10x = 1:10 | 1/10 | 10% |
20X = 1:20 | 1/20 | 5% |
30x = 1:30 | 1/30 | 3.33% |
50x = 1:50 | 1/50 | 2% |
100x = 1:100 | 1/100 | 1% |
125x = 1:125 | 1/125 | 0.80% |
مزایای معاملات اهرمی چیست؟
معنی اهرم در ارز دیجیتال به کاربران اجازه میدهد با سرمایههای کوچک سودهای بیشتری به دست آورند؛ اما این مورد تنها مزیت معاملات لوریج نیست. از دیگر مزایای این استراتژی معاملاتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. افزایش سرمایه
مهمترین مزیت اهرم در بازار ارزهای دیجیتال، افزایش سرمایه کاربر است. برای مثال اگر کاربر حداقل سرمایه ورود به ارز دیجیتال یا 1000 دلار سرمایه اولیه داشته باشد، میتواند با استفاده از اهرم این سرمایه را چند برابر کرده و سپس معامله جدیدی باز کند. این افزایش حتی میتواند تا 125 هزار دلار هم باشد.
2. سود بیشتر با معاملات اهرمی
جذابیت استفاده از اهرم در ارز دیجیتال، سوددهی معاملات اهرمی است. برای مثال زمانی که از اهرم 5x برای خرید بیت کوین استفاده میکنید، هر 1 درصد رشد قیمتی بیت کوین برای شما معادل 5 درصد سود است. در نتیجه اگر فرضاً بیت کوین 10 درصد رشد کند، شما حدود 50 درصد سود میکنید. این ویژگی به کاربران کمک میکند تا در زمان کوتاهتری سرمایه اولیه خود را چندین برابر کنند. البته اگر تمامی معاملات آنها همراه با سود باشد.
3. افزایش تنوع در سرمایهگذاری
کاربری که فقط 200 دلار سرمایه اولیه دارد، برای سرمایهگذاری بلندمدت با محدودیتهایی روبرو است. در واقع نمیتواند سبد معاملاتی پر ریسکی را بچیند؛ اما اگر همین کاربر به سراغ معاملات فیوچرز یا مارجین برود، میتواند با اهرم سرمایه خود را افزایش داده و تعداد معاملات بیشتری را انجام دهد.
معایب معاملات لوریج در ارز دیجیتال چیست؟
استراتژی معاملات اهرم دار همیشه هم مفید نیستند و خطرات زیادی دارند. به همین خاطر توصیه میشود کاربران عادی از این استراتژی استفاده نکنند و صرفاً اگر به تحلیل تکنیکال و فاندامنتال تسلط دارند، به سراغ روشهای معاملاتی اهرم دار بروند.
از جمله معایب معاملات اهرم دار میتوان به موارد زیر پرداخت:
1. ریسک بسیار بالا
همان قدر که سوددهی معاملات اهرمی بیشتر است، ضرر آن هم بیشتر خواهد بود. در واقع اگر در همان مثال قبلی بیت کوین 5 درصد ضرر کند، کاربری که از اهرم 5x استفاده کرده، متحمل 50 درصد ضرر میشود. به همین خاطر مدیریت سرمایه و پایین آوردن ریسک در معاملات اهرمی ارزهای دیجیتال اهمیت ویژهای دارد.
2. خطر از دست رفتن کل سرمایه
در معاملات اسپات یا همان معاملات عادی کاربر با خطر از دست رفتن کل سرمایه روبرو نیست. زمانی که شما 1 بیت کوین خریدار میکنید، حتی اگر ارزش این ارز دیجیتال بهطور ناگهانی نصف شود (شبیه اتفاقی که در سال 2021 رخ داد)، باز هم شما صاحب 1 بیت کوین هستید و میتوانید با دید بلندمدت این سرمایه را حفظ کنید؛ اما در معاملات اهرمی این گونه نیست.
اگر از اهرم 1:10 استفاده کرده و مثلاً با 100 دلار خود معادل 1000 دلار بیت کوین بخرید، هر 1 درصد افت ارزش بیت کوین معادل 10 درصد ضرر برای شماست؛ حال اگر بیت کوین حدود 10 درصد ریزش کرده و ارزش کل دارایی به 900 دلار برسد، صرافی به طور خودکار معامله را بسته و 900 دلار قرض اعطایی خود را برداشت میکند. به این شکل کل سرمایهتان از بین رفته و اصطلاحاً کال مارجین خواهید شد. لیکوئید یا کال مارجین شدن اتفاق شایعی در معاملات اهرمی است.
3. عدم کاربرد سرمایهگذاری بلندمدت
سرمایهگذاری بلندمدت در معاملات اهرمی معنا و مفهومی ندارد. برای مثال در ریزش سال 2021، زمانی که قیمت بیت کوین نزدیک به 50 درصد کاهش پیدا کرد، بهترین استراتژی اصطلاحاً هولد کردن بیت کوین یا خرید پلهای برای کم کردن میانگین ضرر بود. در این مواقع کاربر میتواند برای یکی دو سال بیخیال بازار باشد و چشمانتظار رشدهای بعدی بماند؛ اما در معاملات اهرمی، حتی سرمایهگذاران کلان هم با ریزشهای اینچنینی لیکویید شده و سرمایه زیادی از دست میدهند. به همین خاطر از اهرم فقط در تریدهای کوتاه مدت استفاده میشود.
4. دریافت روزانه کارمزد
همانطور که گفتیم، صرافیها در معاملات لوریج کارمزد خود را بهصورت روزانه محاسبه میکنند. هر صرافی فرمول خاص خود را برای محاسبه این کارمزد دارد. اگر معاملات اهرمی را در زمان مشخصی نبندید، ممکن است میزان کارمزد صرافی بخش زیادی از سودتان را از بین ببرد.
5. افتادن در چرخه ضرر
کاربران تازهوارد وقتی به سراغ معاملات اهرمی ارزهای دیجیتال میروند، ممکن است با تجربه اولین ضرر وسوسه شوند که خیلی زود آن را جبران کنند. در نتیجه دست به معاملات بعدی میزنند و عملاً در یک چرخه ضرر گرفتار میشوند. استفاده از اهرم در ارز دیجیتال نیازمند آگاهی، دانش بالا و داشتن مدیریت سرمایه است.
بهترین صرافیها برای ترید اهرمی ارزهای دیجیتال
برای انجام معاملات اهرمی ارزهای دیجیتال باید از صرافیها استفاده کنید. کیف پولها یا پلتفرمهای بلاکچین معمولاً برای نگهداری بلندمدت ارزهای دیجیتال کاربرد دارند و برای تریدهای کوتاهمدت نمیتوان از آنها کمک گرفت. فهرست زیر مهمترین صرافیهایی هستند که خدمات معاملات اهرمی را ارائه میدهند:
- صرافی BitMEX
- صرافی Perpetual Protocol
- صرافی binance
- صرافی Mango Markets
- صرافی Leverj
- صرافی dYdX
- صرافی GMX
- صرافی ByBit
- صرافی Plus500
- صرافی kucoin
هر صرافی قوانین خود را دارد و ممکن است میزان اهرم یا کارمزد آن متفاوت باشد. در نتیجه برای انتخاب بهترین صرافی، باید فاکتورهایی مثل میزان لوریج، نیاز یا عدم نیاز به احراز هویت، سادگی پلتفرم، میزان کارمزد دریافتی، تعداد ارزهای دیجیتال قابل معامله و… را در نظر بگیرید.
سخن آخر
کاربرد اهرم در ارز دیجیتال افزایش سرمایه اولیه کاربران برای انجام معاملات کوتاه مدت است. با استفاده از اهرم میتوان سرمایه اولیه را از 2 تا 125 برابر افزایش داد و سپس دست به ترید ارزهای دیجیتال زد. در این روش پس از بستن معامله، کاربر صرفاً باید وام و کارمزد دریافتی صرافی را بپردازد و سود حاصل از ترید متعلق به خود اوست. البته معاملات اهرمی حکم شمشیر دو لبه را دارند و ضرر آنها نیز به همان میزان افزایش پیدا میکند. تا جایی که حتی باعث از دست رفتن کل سرمایه کاربر میشوند. اگر درباره معاملات اهرمی سوال دیگری دارید، در کامنتها پاسخگوی شما خواهیم بود.
سوالات متداول
بهترین استراتژی برای ترید ارزهای دیجیتال با اهرم چیست؟
اگر قصد معامله اهرم دار ارزهای دیجیتال را دارید، باید چند نکته را رعایت کنید. نخست اینکه با سرمایه کمی وارد معاملات اهرمی شوید. ریسک این معاملات بسیار بالاست و ورود با سرمایه زیاد، ممکن است منجر به از بین رفتن کل سرمایهتان شود. نکته دوم مدیریت سرمایه و استفاده از حد ضرر است. اغلب صرافیها امکان استفاده از حد ضرر را دارند. با این ویژگی میتوانید جلوی کال مارجین شدن را بگیرید. نکته آخر هم مربوط به میزان اهرمی است که استفاده میکنید. اگرچه استفاده از اهرمهای بالا جذابیت بیشتری دارد، اما بهتر است با در نظر گرفتن ریسک معامله و میزان سود و ضرر، اهرم معامله را مشخص کنید.
ترید ارزهای دیجیتال با چه جفت ارزی انجام میشود؟
صرافیهایی که معاملات فیوچرز یا مارجین را دارند، معمولاً امکان ترید ارزهای دیجیتال با جفت ارز تتر (USDT) را فراهم میکنند. البته در برخی از صرافیها امکان ترید با جفت ارز بیت کوین هم وجود دارد. برای خرید تتر و واریز به صرافیهای خارجی میتوانید از صرافی نوین تتر کمک بگیرید. این صرافی همواره پایینترین نرخ تتر در ایران را دارد.
تفاوت معاملات اسپات با معاملات لوریج چیست؟
منظور از اهرم در ارز دیجیتال چیست معاملات اسپات یا معاملات نقطهای، همان خرید و فروش عادی ارزهای دیجیتال است. در این نوع معامله، خرید بهصورت لحظهای و با سرمایه مشخص انجام میشود و بلافاصله هم در کیف پول کاربر در دسترس قرار میگیرد. در معاملات لوریج اما خرید پس از قرض گرفتن از صرافی و با قیمت بیشتری انجام میشود. از معاملات لوریج برای تریدهای کوتاهمدت استفاده میکنند. در حالی که معاملات اسپات بیشتر برای سرمایهگذاریهای بلندمدت کاربرد دارند.
نحوه مدیریت ریسک در معاملات اهرمی چگونه است ؟
برای مدیریت ریسک در معاملات اهرمی و جلوگیری از ضرر های هنگفت احتمالی ، می توان از حد سود (tick profit) و حد ضرر (stop loss) استفاده کرد.
سلام و عرض ادب میخواستم بدونم افرادی که بتونن از معامله اهرمدار به نحو احسن استفاده کنن میتونن سود زیادی از از این بدست بیارن ؟ سودی که نمیشه از معاملات عادی به دست آورد. با استفاده از اهرم در ارز دیجیتال میتونیم سرمایهای را از صرافی یا پلتفرم موردنظرمون قرض بگیریم و بعد از از انجام معامله و گرفتن سود اون رو پس بدیم؟؟
سلام و ارادت.
بله، اگر کسی بتونه به خوبی از معاملات اهرمدار استفاده کنه، میتونه سود زیادی کسب کنه، سودی که معمولاً توی معاملات عادی به دست نمیاد. اما باید خیلی مراقب باشین چون همونطور که سود زیاد میتونه باشه، ضرر هم میتونه خیلی سنگین باشه. در مورد قرض گرفتن سرمایه، بله، با استفاده از اهرم میتونید از صرافی یا پلتفرم پول قرض بگیرید و بعد از معامله و گرفتن سود، قرض رو پس بدین. ولی توصیه میکنم حتماً قبل از ورود به این نوع معاملات، کامل تحقیق کنید و ریسکها رو در نظر بگیرید.
سلام میتونم بدونم که چه کسایی میتونن از معامات اهرم دار استفاده کنن برای اشخاص خاصی هستش یا مردم عادی هم میتونن از این امکان استفاده کنن. ممنون میشم منو در این مورد راهنمایی کنید.
سلام، بله حتماً. معاملات اهرمی برای همه قابل دسترسه و فقط برای افراد خاصی نیست. مردم عادی هم میتونن از این امکان استفاده کنن، ولی خیلی مهمه که قبلش اطلاعات کافی داشته باشید و با دقت عمل کنید چون ریسک بالایی داره.
سلام وقت بخیر
میخوام بدونم این معاملات اهرمی مختص به بعضی ها هست یا همه میتونن استفاده کنن یعنی چه کسایی میتونن از معامات اهرم دار استفاده کنن؟ممنون میشم راهنماییم کنین.
سلام، وقت شما هم بخیر. معاملات اهرمی برای همه قابل استفاده هست، اما باید حواستون باشه که نیاز به دانش و تجربه داره. هر کسی میتونه ازش استفاده کنه، ولی بهتره قبلش خوب یاد بگیرید تا ریسک زیادی نکنید.
اهرم در ارز دیجیتال خیلی وسوسهانگیزه، ولی واقعاً ریسکش بالاست. اگه وارد این جور معاملات میشی، باید کاملاً حواست باشه که ممکنه کل سرمایت رو از دست بدی. به نظرم اگه تازهکار هستی، بهتره فعلاً سمت اهرم نری تا بیشتر تجربه کسب کنی.
کاملاً درست میگی. اهرم مثل یه تیغ دولبه است. اگه به تحلیلهای بازار مسلط نباشی و مدیریت ریسک رو درست انجام ندی، ممکنه خیلی سریع سرمایت رو از دست بدی. بهتره ابتدا با سرمایه کم شروع کنی و از ابزارهایی مثل حد ضرر استفاده کنی تا جلوی ضررهای بزرگ رو بگیری.