بررسی وام دهی ارز دیجیتال | اطلاعات کامل
دنیای ارز دیجیتال و رمز ارز ها (پول الکترونیکی) که آغاز آن را میتوان از اواخر سال 2008 میلادی دانست، بستری را برای مردم فراهم آورده است تا بدون واسطه و نیاز به سازمان خاصی مانند بانک ها، ارز های خود را برای یکدیگر انتقال دهند. البته نوع انتقال و تراکنش هایی که در ارز های دیجیتال وجود دارد را میتوان به دو نوع “سیفای” و “دیفای” نیز تقسیم کرد که در مدل سیفای بانک های و حواله های بانکی در تراکنشات نیز دخیل است. در ادامه این مقاله قصد داریم تا درباره وام دهی ارز دیجیتال صحبت کنیم و هر کدام از روش های آن را که در قبل به آن اشاره کردیم را برسی کنیم.
در این مطلب میخوانید
وام دهی ارز دیجیتال چیست؟
وامدهی ارز دیجیتال یعنی شما میتونید رمز ارزهایی مثل بیتکوین، تتر، یا اتر رو به دیگران قرض بدید و در ازای اون سود دریافت کنید. از طرف دیگه ، اگر نیاز به وام دارید میتوانید در ازای وثیقه (معمولاً یک رمز ارز با ارزش) وام بگیرید.
انواع وام دهی ارز های دیجیتالی
وام دهی ارز های دیجیتال روش های مختلفی دارند که قصد داریم از بین آن ها دو روش سیفای و دیفای را توضیح دهیم و مزایا و معایب هر کدام را برایتان بیان کنیم. روش وام دهی سیفای و روش وام دهی دیفای دو روش کلی و مهم در وام دهی ارز های دیجیتال است که وام دهندگان میتوانند از این دو روش برای انجام وام دهی های خود به خوبی استفاده کنند. هر کدام مزایا و معایب خودشان را هم دارند که در ادامه قصد برسی آن ها را داریم.
وام های سیفای (متمرکز)
وام دهی ارز دیجیتال متمرکز که به آن وثیقه ای هم گفته می شود یکی از روش های وام دهی یا وام گیری در دنیای ارز های دیجیتال است. در این روش که افراد معمولا هم نمیتوانند بیشتر از مقدار دارایی وثیقه گذاری شده هم وام بگیرند چیزی حدود 60 تا 80 درصد ارزش دارایی وثیقه شده است. به طور خلاصه تر کسانی که متقاضی در دریافت وام هستند باید قبل از آن مقدار معینی از آن را به پلتفرم مد نظر پرداخت کند.
وام های دیفای (غیر متمرکز)
در نوع بعدی وام یعنی وام های غیر متمرکز افراد بدون واسطه گری پلتفرمی یا چیز دیگری به صورت مستقیم وام می دهند و یا وام دریافت میکنند. انجام این فرآیند به گونه ای است که اعتماد شخص وام دهنده بی معنی است و ریسک کمتری را هم به همراه دارد. در ادامه فردی که وام را گرفته است باید مبلغی را به عنوان غرامت به فرد وام دهنده یا همان سرمایه دار بدهد که مبلغ غرامت معمولا بین 1 الی 20 درصد از کل وام می باشد.
CeDeFi در وام دهی ارز دیجیتال
سی دیفای گونه ای دیگر از وام دهی ارز دیجیتال است که بد نیست به این مورد هم اشاره ای داشته باشیم. تا الان با مفهوم دیفای DeFi و سیفای CeFi آشنا شدید که چه چیز هایی هستند و چگونه کار می کنند. اما مفهموم سی دیفای چیست؟ در واقع سی دیفای یا CeDeFi نه متمرکز است و نه غیر متمرکز! این مدل تلاش کرده است تا مزایای دو سیستم قبلی یعنی سیفای و دیفای را حفظ کند.
تاریخچه سی دیفای
یکی از صرافی هایی که در به وجود آمدن CeDeFi نقش بزرگی داشت صرافی بایننس بود. این نوع سیستم درواقع برای رقابت با وام دهی ارز دیجیتال غیر متمرکز طراحی و ساخته شد تا از قافله رقابت عقب نماند. اوایل که این طرح اجرا شد افراد فکر می کردند که شدنی نیست و کار نمی کند اما در از ابتدا سال 2020 تا کنون این مدل یعنی سی دیفای رشد خوب و چشم گیری را به همراه خود داشته است.
بهترین پلتفرم های وام دهی ارز دیجیتال
در دنیای ارز دیجیتال پلتفرم های متعددی وجود دارند که به بهترین نحو وام دهی انجام می دهند. این پلتفرم ها بر اساس نیاز هایی که شما دارید عمل می کنند و می توانید پلتفرم مناسب این کار را برای خود انتخاب کنید. برخی از این پلتفرم ها را میتوان به Binance Loans , Aave , Compound , Crypto.com , YouHodler و … اشاره کرد که هر کدام به صورت مختلفی در این حوزه کار میکنند. به طور مثال پلتفرم Unchained Capital فقد بر روی بیت کوین کار می کند.
مزایای وام ارز دیجیتال
ارز های دیجیتال هم مانند هر چیز دیگری مزایا و معایبی دارند. از نمونه مزایای این نوع وام گیری یعنی به طور Crypto lending می شود به موارد متعددی نیز اشاره داشت. مواردی مانند:
- در این نوع وام گیری جغرافیا بی معنی است! این یعنی اینکه شما در هر جایی از کره زمین که باشید میتوانید وام بگیرید و استفاده کنید.
- همچنین این روش از روش سنتی بانکی بسیار ساده تر است و نیازی به پیچیدگی پروسه های بانکی ندارد و شما میتوانید به راحتی برای خود وام بگیرید.
- یکی دیگر از ویژگی های خوب این روش نبودن محدودیت در مقدار مبلغ وام گیری است. یعنی شما خودتان می توانید تایین کنید که چه مقدار می خواهید برای خود وام بگیرید.
- مزیت دیگر را میتوان این دانست که شما نیازی به این ندارید که برای موضوع خاصی وام بگیرید و نیاز به توضیح داشته باشید.
معایب وام ارز دیجیتال
اما در کنار این مزیت ها هم معایبی وجود دارد که آن را هم در ادامه به شما خواهیم گفت:
- همه قرار داد هایی که در این زمینه یعنی وام دهی ارز دیجیتال است به صورت دیجیتالی و یا همان قرار داد هوشمند است. کوچک ترین اشتباهی باعث دسترسی پذیری برای هکر ها می شود.
- ارز های دیجیتال دارای نوسانات هستند. به همین علت در مرور زمان ممکن است تاثیرات منفی بر روی وام دهنده و یا وام گیرنده داشته باشد که این یکی دیگر از معایب وام دهی ارز دیجیتال است.
تفاوت وام ارز دیجیتال با وام بانکی
اگر به طور خلاصه بخواهیم تفاوت این دو را در وام دهی ارز دیجیتال به شما بگوییم، باید گفت که وام های بانکی باید ازپروسه های مختلفی عبور کنند که شاید تا هفته ها طول بکشد. بانک ابتدا وام گیرنده ها را از نظر اعتباری برسی و پس از آن به پرداخت وام به وام گیرنده اقدام می کند. این در حالی است که در وام دهی ارز دیجیتال به خصوص دیفای که به صورت غیر مستقیم کار می کند بسیار سریع تر و راحت تر خواهد بود. دیگر تفاوتی که در مورد وام دهی های ارز دیجیتال و بانکی باید گفت ارزش آن است. در ارز های دیجیتال اگر ارزش رمز ارز وثیقه کاهش داشته باشد قطعا بر روی وام دهی هم تاثیر خواهد داشت و باید وثیقه یا بازپرداخت زودتر موعد صورت گیرد. در صورتی که بانک ها با مدارک و انواع کارت شناسایی که از وام گیرنده می خواهند، در کنار مدت زمانی که طول می کشد و مقدار سودی که برمیدارد وضامن و… باعث شده است که در مقایسه با وام های ارز دیجیتال قابل مقایسه نباشد. چرا که راحتی موجود در وام ارز های دیجیتال بیشتر از وام های بانکی است.
سخن پایانی
وام دهی های ارز های دیجیتال، یا به انگلیسی Crypto lending روشی نوین در دنیای ارز های دیجیتال می باشد که رفته رفته کارایی آن ها نیز بیشتر از قبل می شود. البته این را هم باید گفت که برای اینکه در این نوع وام گیری ها موفق باشید و اموال خود را از دست ندهید باید اطلاعات و دانش کافی را در این رابطه کسب کنید. معمولا کسانی که بدون دانش فعالیت خود را در حوزه کریپتو آغاز می کنند به خصوص در وام گیری ها و نکات تخصصی تر دیگر، دارایی های خود را از دست می دهند. پس داشتن تخصص در این زمینه و تجربه ( همچنین استفاده از تجربیات و نکاتی که افراد سابقه دار در این زمینه دارند ) باعث می شود که دچار ضرر و زیان نشوید.
دراین مقاله ما قصد داشتیم تا مورد وام دهی های ارز دیجیتال و انواع آن به شما عزیزان اطلاعات کافی را داده باشیم ممنون که تا این لحظه همراه ما بودید.
سوالات متداول
1- چرا باید وام دهی ارز دیجیتال را انتخاب کنیم؟
وام دهی ارز دیجیتال نسبت به سایر وام دهی ها مانند وام بانکی بسیار به صرفه تار و راحت تر است، همچنین با در صدر کمی که غرامت از شما دریافت می شود باعث شده این روش انتخاب مناسبی برای افراد مختلف باشد.
2- امکان دریافت چه مقدار وام از وام گیرنده وجود دارد؟
این سوال به نکات و عوامل مختلفی بستگی دارد. مورد اول مقدار پول موجود در شبکه است و مورد دوم را هم میتوان مقدار وثیقه شخص وام گیرنده دانست. شما تا 80 درصد وثیقه ای که دارید را میتوانید وام بگیرید و در غیر این صورت با محدودیت مواجه میشوید.
3- چه مقدار غرامت از وام گیرنده دریافت میشود؟
این سوال هم به عوامل متعددی بستگی دارد اما به طور کلی میتوانیم بگوییم بین 1 الی 20 درصد غرامت از وام گیرنده دریافت میشود.
4- آیا ایرانی ها هم میتوانند وام سیفای یا همان متمرکز بگیرند؟
خیر، برای وام دهی های ارز دیجیتال به صورت سیفای باید مدرک خود و یا یکی از آشنایان نزدیکتان در خارج از کشور احراز هویت شود.
نظرات کاربران